На борда на машината с него е бил и външният министър на страната

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер в неделя заедно с външния си министър. Това съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от "Ройтерс". Новината потвърди в социалните мрежи и иранският вицепрезидент. 

Машината, заедно с още две други, пътувала за град Табриз, когато изчезнала от радарите. Според местни медии хеликоптерът е паднал в труднодостъпен район в Северозападен Иран. На снимки от мястото се вижда, че машината се е ударила в планински връх.12 часа отне на спасителните екипи да достигнат до мястото на катастрофата, а рано тази сутрин, иранската държавна телевизия съобщи, че сред останките на машината няма следи от живот. В издирвателната операция се включиха десетки екипи, включително и от съседни страни. 

Официално властите все още не съобщават причини за катастрофата. Държавните медии насочват към лошите метеорологични условия в района - гъстата мъгла затрудни сериозно и издирвателните операции. Първоначално, властите в Техеран съобщиха, че става въпрос за "твърдо кацане" на летателния апарат. 

Инцидент с хеликоптер в Иран, издирват президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

На борда на разбилия се хеликоптер са били и министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азарбайджан Малек Рахмати и Мехди Мусави, който е ръководител на охраната на Раиси. Президентът се връщал от границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев в неделя присъства на церемонията по откриването на язовир, изграден като съвместен проект на двете страни.

Малко след съобщението за катастрофата на редица места в страната хиляди хора се събраха и се молеха за здравето на президента. "Това, което има значение в момента, е здравето на президента и всички ние сме се събрали тук и като всички хора в Иран се тревожим за него. Останалото са неща, които можем да обсъдим по-късно, но в момента само благосъстоянието на президента е важно", заяви жител на Техеран, преди да научи трагичната вест. 

Вчера, върховният лидер аятолах Али Хаменей свика Съвета за сигурност и пусна обръщение, че иранците трябва да останат спокойни. Ебрахим Раиси заема президентския пост от 2021 година. Той беше влиятелен политик и много анализатори го смятаха за потенциален заместник на върховния лидер. Смъртта му идва в момент на сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток, в която Техеран изпълнява главна роля. Иран води неформална война с Израел, финансирайки "Хамас" в Газа, "Хизбула" в Ливан и хутите в Йемен. А наскоро за първи път нанесе и директни удари по цели в Израел.

Загиналият на борда на хеликоптера външен министър - Хосейн Амир Абдолахиан беше сред иранските държавни лица с доста войнствена реторика. Израелски официални лица, пожелали анонимност, отрекоха през световните агенции Тел Авив да има нещо общо със случилото се.
Смъртта на Ебрахим Раиси обаче отключва редица въпроси - той беше сочен за вероятен наследник на духовния водач аятолах Али Хаменей, който наскоро навърши 85 години и у когото е концентрирана основната власт в Ислямската република. 

Управлението на 63-годишния Ебрахим Раиси беше белязано от сериозни протести, които бяха катализирани от смъртта на Махса Амини - за която се предполага, че е убита от властите заради неправилно носене на хиджаб. 

„Въпреки че съревнованието за първото място е голямо, мисля, че президентът Раиси имаше повече кръв по ръцете си от всеки друг висш представител на Ислямската република. Той прекара по-голямата част от живота си в съдебната система през 80-те години на миналия век, което беше най-кървавото десетилетие за Иран. Тогава бяха убити хиляди дисиденти. Мисля, че много хора ще са щастливи от новината, но също така много хора биха били много притеснени относно потенциалната политическа нестабилност. Разбира се, това може да доведе до протести. Такива моменти на политическа криза често водят до такива неща. Но не виждам това да е особено вероятно точно сега", заяви политическият анализатор Араш Азизи.

Погребалните церемонии за иранския президент и придружаващите го лица, които загинаха при катастрофа с хеликоптер, ще започнат във вторник в северозападния град Табриз, съобщават държавните медии.

Смъртта на държавния глава поставя редица въпроси – кой ще наследи духовния водач Али Хаменей и какъв курс на управление ще поеме страната. Конституцията на страната предвижда властта да се поеме временно от вицепрезидента. А новият държавен глава ще стане ясен след избори, които трябва да се проведат в рамките на 50 дни. 

„Имаше хора, които се молеха за здравето на президента Раиси. Но имаше и много, които празнуваха след новината за катастрофата. В социалните мрежи се появиха и радостни коментари. Хората се молеха и за разпадане на режима”.  Това коментира в „Твоят ден” по NOVA News журналистът Мохамед Халаф.

 „Появиха се много версии за катастрофата – лошо време, атентат, бомба в машината. Но аз не съм привърженик на теориите на конспирациите”, допълни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase