„Следващата точка на дестабилизация в тази част на континента ще бъде Босна и Херцеговина”, смята той

Парламентарната асамблея на НАТО се провежда в България, тъй като Югоизточният фланг е от изключителна важност за сигурността на Европа. България има ключова роля в ареала на Западните Балкани. Това заяви съпредседателят на Атлантическия съвет на България Иван Анчев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Столтенберг ще участва в Парламентарната асамблея на НАТО в София

Той е на мнение, че следващата точка на дестабилизация в тази част на континента ще бъде Босна и Херцеговина. Анчев каза, че босненското общество е нехомогенно като етнос, а босненските сърби имат силни връзки с Белград и Москва.

Експертът коментира и визитата на президента Румен Радев в Унгария и Швейцария по време на Асамблеята на НАТО. „Това е ясна демонстрация - той не желае да бъде в България по време на провеждането на толкова важна среща. Причините знае самият той“, каза той. По негови думи Радев не би могъл да прави своите изказвания пред толкова много хора по време на форума.

Главчев: Членството ни в НАТО е цивилизационен избор и гаранция за сигурност

Анчев определи речта на премиера Димитър Главчев като изключително силна. „Тя дава насоки за бъдещи действия, които България отдавна трябваше да предприеме“, посочи експертът. По негови думи речта на премиера ще стане част от хибридните атаки към нашата страна. Той е на мнение, че отбранителните способности на Балканите трябва да бъдат увеличени.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase