„Ние успяхме да се приспособим към един променящ се свят”, каза още генералният секретар на Алианса

За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия свят, защото точно парламентите решават какво се прави в НАТО и представляват демократичните институции, които Алианса защитава. Така започна речта си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс, която се провежда в България. Той поздрави Швеция заради пълноправното членство в НАТО.

„Ние успяхме да се приспособим към един променящ се свят. На срещата на върха във Вашингтон ще покажем, че НАТО се променя и адаптира. Сега живеем в един по-опасен свят и Алиансът трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността", подчерта той. 

Започна Парламентарната асамблея на НАТО в София (ВИДЕО)

Столтенберг посочи, че основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, а да я предотвратява и да гарантира мира. „Предотвратяването на войната се прави чрез възпиране и отбрана“, заяви той. И допълни, че трябва да се гарантира, че атака срещу една държава ще предизвика отговор от целия Алианс.

„Имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова“, заяви още той.

„Във Вашингтон трябва да покажем, че ние работим върху плановете за възпиране на войната и отбраната, но планове без необходимите сили нямат стойност“, каза Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса заяви, че втората основна тема на срещата във Вашингтон ще бъде войната в Украйна. „Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Това е недопустимо. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна. Необходима е и хуманитарна, и икономическа такава. Когато говорим за военна помощ, 99% от нея е предоставена от Алианса, което даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната“, добави той.


Според него за украинците ще бъде много трудно, ако не получат подкрепа за въздушната си отбрана. Недоставянето на обещаното доведе до сериозни последици, е позицията му. 

Столтенберг изрази надежда, че до срещата във Вашингтон ще се постигне договорка за по-силната роля на НАТО и предоставяне на средства за Украйна. „Необходима е не само по-добра организация, но и по-дългосрочен финансов ангажимент, НАТО работи по този ангажимент“, подчерта той. 

"Третата важна тема ще бъде глобалните партньорства и по-точно страните от Азиатско-тихоокеанския регион", обясни главният секретар на НАТО. Той напомни, че „най-големите доставчици и подкрепящи войната на Русия в Европа са в Азия“. Столтенберг каза, че Китай работи в режим на военна икономика, доставя микрочипове на Русия и продължава да укрепва търговските си отношения със страната. Той допълни, че другият доставчик на военна помощ е Иран, който осигурява дронове. Столтенберг допълни, че Северна Корея изпраща боеприпаси.

Той завърши речта си с думите, че „живеем в по-опасен свят, в който се води пълномащабна война в Европа и в Близкия изток“. „Необходимо е съюзниците да бъдат по-сплотени“, допълни още Столтенберг.


В отговор на зададени въпроси Столтенберг каза още: „Настъпи моментът да помислим дали да вдигнем някои от съществуващите ограничения. Виждаме, че в района на Харков фронтовата линия и границата са почти на едно и също място и Украйна не може да атакува във военни цели на руска територия. Това означава, че украинците са с вързани ръце. Те биват нападани от руска територия, а не могат да реагират, защото има ограничения за начина, по който могат да използват въоръжението.“

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.