Вижте историята за благородство по време на война

В Източна Украйна, малко кафене се намира в град Купянск - само на 8 километра от фронтовата линия. То е открито преди година и е част от верига кафенета в Харков, стартирана още през 2019 г., разказва Voice of America.

"Имах идея да отворя кафене в освободената територия още през 2022 г. Това беше възможност не само да отпразнуваме културата на приготвяне на кафе, но и да създам място, където местните жители да си почиват, да отворя нови работни места и да повдигнем духа на хората“, разказва собственикът Дмитро Кабанец.

Алина, местна жителка от Купянск, работи в кафенето още от откриването му. Дъщеря ѝ София е била ранена през зимата, когато руските сили са обстрелвали града. Тя помага на майка си с работата в обекта.

12 кафенета, които всеки любител на историята трябва да посети (ГАЛЕРИЯ)

Парите събрани от кафенето, се изпращат в Харковска област за подпомагане на местните жители.

"Купихме канцеларски материали за местните ученици. Въпреки че занятията се провеждат онлайн, те все пак имат нужда от консумативи. Печалбата ни беше малка, около 250 долара и я похарчихме изцяло за децата“, разказва Дмитро за VOA.

Другите кафенета от веригата се намират в град Харков, който е на около 30 километра разстояние от руско-украинската граница. Собственикът разказва, че градът постоянно е обстрелван. 

„Загубихме дома си, но не се предадохме”: Украинско семейство развива успешен бизнес в Донбас

Въпреки опасността, холандският фотожурналист Коен ван Еттен идва в Харков, за да работи. Негови приятели му препоръчват кафенето и така той го открива. "Кафето е наистина добро, но мисля, че магията му се крие в хората, които работят в него. Дойдох в Харков, защото исках да заснема историите на жителите, които са останали и да разбера защо са решили да го направят“, споделя той.

Барман робот сервира питиета според емоциите на клиентите

За повечето хора, това да могат да си приготвят чаша кафе е нещо нормално. За Андрий това вече не е така. В момента той е войник, а преди е работил като бариста. "За мен това е момент, в който мога да си почина и възможност да забравя за войната, поне за малко“, разказва той.

Собственикът на веригата  заявява, че няма намерение да се оттегли, въпреки настъплението на руските сили към Харков. Нещо повече, той казва, че планира да отвори още едно кафене в град Изюм, който се намира на около 50 километра от фронтовата линия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America