Важно е да наблюдавате тялото си, съветват лекарите

Ако ракът на дебелото черво се открие рано, степента на възстановяване е висока. Колоноскопията е най-надеждният начин той да бъде открит. Улики за наличие на рак на дебелото черво може да бъдат открити и в изпражненията. Ако те са в черен цвят, това е знак, че съдържат кръв, което може да е симптом за рак на дебелото черво. 

"Тихият убиец": Кампания за безплатен скрининг за рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е вторият най-разпространен рак на стомашно-чревния тракт. Опасен е, защото се открива доста късно, твърдят медици. Първите признаци като черни изпражнения или загуба на тегло са късни симптоми на това заболяване. Важно е да наблюдавате тялото си. Добра идея е да наблюдавате изпражненията си в тоалетната, това може да ви спаси живота.

Жълтите изпражнения, които са необичайно миризливи, може да бъдат симптом за инфекция в храносмилателната система. Необходимо е посещение при лекар. Бели, бледи или глинести изпражнения може да са признак на заболяване на черния дроб или жлъчните пътища. Някои цветове показват какви храни сте яли – зелени или червени. Тъмночервените може да означават наличие на кръв. 

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase