Министър-председателят се обърна към нацията си с послание в социалните мрежи

Срелбата срещу министър-председателя на Словакия миналия месец подчерта разделението в Централна Европа - регион, който стана особено поляризиран след мащабната инвазия на Русия в Украйна, съобщава кореспондентът на Voice of America. За първи път Фицо се обърна към нацията си с послание в социалните мрежи, записано в дома му, където се възстановява след като беше прострелян няколко пъти. Той смята, че нападението се дължи на възгледите му срещу подкрепата за Украйна.   

Фицо гласува за европейските избори (СНИМКА)

Позовавайки се на проучвания на общественото мнение, анализаторите твърдят, че поляризацията между тези, които подкрепят Украйна, и тези, които са на страната на Русия в тази война, е нараснала неимоверно не само по улиците на Словакия, но и в обществата в цяла Централна Европа. В един от докладите на словашкия мозъчен тръст GLOBASEC се посочва, че умората от войната е виновна за намаляването на симпатиите към украинската кауза в тези страни. 

"Ето какво се случва от 2022 г. насам - част от първоначалната подкрепа за Украйна отслабва. Например в Полша, в сравнение с 2022 г., по-малко хора виждат бъдещето на Украйна в ЕС и НАТО", коментира научният сътрудник Патрик Шичерле.  

Наблюдатели смятат, че с намаляването на подкрепата за украинската кауза в Централна Европа, руската пропаганда, се фокусира върху подкопаването на подкрепата за Европейския съюз сред страни като Румъния, Словакия и Унгария. „Тези кампании за дезинформация нямат за цел да спечелят сърцата и умовете на източноевропейците, а да ги объркат, да ги накарат да повярват, че Западът не е толкова добър“, казва Дорка Такаси, гостуващ сътрудник в “Германския фонд Маршал”.  

След опита за убийство: Роберт Фицо прощава на нападателя си

Анализаторите твърдят, че наред с прокарването на пропагандни кампании в социалните медии, Русия рутинно работи за проникване в институциите не само на централноевропейските, но и на западноевропейските държави, както сочат неотдавнашните арести на предполагаеми руски шпиони в Германия.„Виждаме активизиране на Русия в посока на разгръщане дейността на разузнавателните ѝ служби и службите за сигурност, които потенциално могат да се подготвят за реален конфликт с Европа“, казва експертът Киър Джайлс.   

Бившите комунистически страни от Източна и Централна Европа са изправени пред нарастващ натиск, което поражда опасения за бъдещето на демокрацията в региона, съобщават от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, vesti.bg