Коментар на Красимир Симонски и Жоро Пенчев

На какво се дължат проблемите с машинното гласуване на изборите 2 в 1 и чия е отговорността за възникването им коментират бившият председател на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски и Жоро Пенчев от "Обединение честни избори" в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Вотът в чужбина: „Величие” изпревари ГЕРБ-СДС, ДПС - първа политическа сила за НС

"Опасно е, ако проблемът е софтуерен, защото означава, че не е свършена работа по удостоверяване на машините. Тези пропуски могат да доведат до много сериозен спад на доверие", каза Симонски.

145 машини са с регистриран проблем през вчерашния ден – под 1,5% от общия им брой. „Това са специализирани машини, нормално е да имат по-слаби процесори”, обясни бившият председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

По думите му удостоверяването на машините е задължение на три институции - Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Института по метрология. „Най-важно е министерството, защото там се извършва проверка на софтуера”, каза още Симонски.

Пенчев добави, че на всички избори с машинно гласуване досега се налага въвеждане на промени. „Грешките не бяха много, процентът не е сериозен”, каза той.

Според Пенчев видеонаблюдението на работата в СИК е необходимо и полезно, защото се отразяват проблемите с „неспазване на методическите указания и неправилното поставяне на камерите”. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase