Коментар на Яница Петкова и Евелина Славкова

Изборните резултати, изненадите и политическото бъдеще на страната коментират социолозите Яница Петкова от „Галъп“ и Евелина Славкова от „Тренд“ в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Яница Петкова е на мнение, че е възможно вотът да е бил наказателен и това да е довело до появата на по-малки партии и влизането на „Величие“ в Народното събрание. Тя посочи, че профилът на избирателите е млади хора, които са гласували за „Възраждане“ и ПП-ДБ. Петкова е на мнение, че ще има опит за управление на страната, тъй като е възможно следващи предсрочни избори да доведат до появата на нов политически играч на сцената.

Ще направи ли президентът Радев нов политически проект

Славкова смята, че ако не се направи кабинет и се отиде на нови избори, избирателите „ще накажат още по-жестоко всички политически партии“ и това може да доведе до появата на нов политически субект. Тя допълни, че ако се направи каквато и да е конфигурация за управлението на страната, тя няма да бъде популярна. ГЕРБ-СДС трудно ще направят обществено приемлива конфигурация, но ще са задължени да опитат, смята Славкова. „ПП-ДБ също са в разкрачено положение. Ако се отиде на следващи избори, те ще бъдат още по-губещи от тази ситуация, въпреки твърдото ядро“, допълни още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase