Отговор дадоха само две парламентарно представени формации

След като ГЕРБ предложи експертно правителство - колко от партиите в новото Народно събрание биха отишли на преговори и имат ли и те червени линии? Първият отказ за общо управление дойде във Facebook минути преди пресконференцията на ГЕРБ от доскорошните им партньори от ПП-ДБ. Преди да кажат „не” се обърнаха към избирателите си.

“Здравейте от една гора в центъра на София. Благодарим за подкрепата. Ще продължим да работим за демокрацията и ще бъдем гарант за това”, заяви Николай Денков, ПП-ДБ.  

„В момента казваме - nзависимо какво правителство предложи Борисов, ние ще бъдем ясна конструктивна опозиция. За всички политики, които са „за“ Европа и са антикорупционни, ще действаме напред. Няма да им позволим нито за миг да помислят, че старите времена ще се върнат. За всички пораженчески гласове, които се чуват, искам да кажа:"Гледайте реванша", подчерта Кирил Петков, ПП-ДБ. 

Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

Отговор към ГЕРБ-СДС дойде и от най-малката партия в 50-ия парламент "Величие".

"Г-н Борисов е най-опитният политик, лице на евроатлантизма, но аз нищо не разбрах от това, което искаше да каже. Може би защото сме най-малките в палрламента или може би термините, които той използва... термини, които не са записани в Конституцията. Като напромер "експертно правителство", заяви Николай Марков, ПП "Величие".

Все пак от "Величие" са готови на разговори. За тях вариантът за управление бил само един. "Единството възможно – коалиционно", категоричен е Марков. 

Останалите партии в 50-ия парламент не коментираха думите на Борисов. Още вчера обаче лидерът на ДПС призова Бойко Борисов за евроатлантически разговор за управление. А от БСП обявиха, че експертен кабинет може да получи тяхната подкрепа, дори и с мандата на ГЕРБ.

Румен Радев: В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание

"Разбира се, че е възможно да подкрепим кабинет. Стига този кабинет да отговаря на нашите виждания. Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов, но все на някого трябва да е мандатът", заяви Атанас Зафиров, БСП. 

След тези думи на Зафиров, последва писмо на лидера в оставка Корнелия Нинова към партийните редици. В него тя отбелязва, че само 24 часа след нейното напускане на поста е видяла отстъпление в дългогодишни техни позиции. И предупреждава, „че вратата на крепостта им няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре.”

От "Възраждане" обявиха още преди дни, че биха подкрепили кабинет само с техен мандат, а ИТН се обявиха за експертно правителство още преди изборите. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase