Организацията публикува годишния си доклад за 2023-та

Рискът от дългова криза, който застрашава глобалната икономика от четири години насам, започва да намалява. Това се казва в годишния доклад на Парижкия клуб за 2023-та.

През 2020 г., по време на COVID пандемията, започна серия от неизпълнения по кредити от държави като Замбия и Шри Ланка и продължи през следващите години заради последиците от войната в Украйна и растящите глобални лихвени проценти. Това засили натиска върху крехките финанси в много бедни страни.

От Парижкия клуб заявяват още, че ситуацията се променя, дори когато преговорите за преструктуриране на дълга са в ход в страни като Украйна и Кения.

МВФ призова САЩ да решат въпроса с дълга

"Призракът на още една голяма дългова криза бавно отшумява. Но бдителността не трябва да намалява във време, когато много кредитополучатели имат изискуеми значителни външни плащания, ограничено фискално пространство и големи инвестиционни нужди", се казва в доклада.

От организацията заявяват още, че завръщането на страните от Субсахарска Африка на пазарите на еврооблигации тази година, стабилизирането на нивата на дълга на държавите с ниски доходи и потенциалният пик на глобалните лихвени проценти, дават повод за оптимизъм.

Парижкият клуб е неформална междуправителствена организация, отпускаща кредити на държавно ниво. В нея има представители на 22 официални страни кредитори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase