Нормалните партии в Европа ги наричат крайно десни, а те са център, заяви Велев

Какво става с българската икономика на фона на дълбоката политическа криза, в която се намираме? Възможно ли е трудностите по съставяне на редовно правителство и временното служебно управление, всъщност да не са толкова лоши за българския бизнес? Тези въпроси коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България в „Интервюто след новините”.

„Бизнесът не е представен политически, на практика няма десни партии. Тези, които се наричат десни, са леви и ултралеви. Нормалните партии в Европа ги наричат крайно десни, а те са център. Европейският модел на индустриални отношения е тристранен диалог – избраните от хората да управляват водят диалог с бизнеса и синдикатите. Този диалог не съществува от дълго време. Проблемът е, че ЕС потъва, а ние от нашите управници очакваме позиция в Брюксел”, заяви Велев.

Преди това той коментира ситуацията в България.

„Няма как да се развива една икономика добре при пълен отказ на всички системи. Ние сме в такава ситуация”, каза Велев.

„Да започнем с образованието – завършващите средно образование за тези 4-5 години са намалели с 20%. Половината родени преди 18 години вече не завършват. Завършващите с професионално образование са намалели с една трета. Във висшето образование качеството е отвратително ниско. И на входа е отвратително ниско. На всеки завършил средно образование има по 2 места в университетите”, коментира Велев.

„В здравеопазването се изливат маса пари. Хората стават все по-болни, а икономическите агенти в здравеопазването все по-богати”, коментира Велев.

„Пенсионната система всеки ден ражда сив сектор. С това неудачно вдигане и развързване на връзката между осигурителен принос и получаване на пенсия. Социалната система е пробита – там изобилстват кражби от болнични, инвалидни пенсии, от н.н. френска безработица. Ситуацията всеки изминал ден се влошава. Хората намаляват, администрацията расте. Ние сме страната с най-скъпа електроенергия от началото на юли. Ще строим нови блокове в АЕЦ „Козлодуй”, половината съществуващи не работят. Същото важи и за ПАВЕЦ. Системите са пред разпад.

Преработващата промишленост е на двуцифрен минус. Това е ситуацията. И спадът продължава”, заяви Васил Велев.

Имаме сектори в преработващата промишленост с 20-30-40% спад, а нямаме мерки срещу това, допълни той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase