Това обяви президентът

Не бързам и ще връча мандата следващата седмица. Това обяви президентът Румен Радев. Държавният глава не посочи конкретна дата, но така дава още няколко дни на ПП-ДБ, които изненадващо се оказаха втори в 50-ото Народно събрание, да решат как ще действат.

Очаква се президентът да обяви кога ще връчи втория мандат

Заради динамиката в парламентарната математика президентът Румен Радев ще изчака с връчването на мандата. Според конституционалисти докога точно следващата седмица ще чака държавния глава - в голяма степен ще зависи от ПП-ДБ

„Парламентът ще може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите се унифицират около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира”, заяви Радев.

„Аз отчитам парламентарната динамика и необходимостта от време и диалог. Очаквам парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство. Не бързам и ще връча мандата следващата седмица”, обясни президентът.

До момента една част от коалиционните партии предлагат технически кабинет, а от друга са категорични, че трябва да останат в опозиция.

Случващото се в ДПС влияе на политическата обстановка в страната, смята Радев, но е категоричен, че самият той остава встрани. „Аз в кухнята на партиите не се меся. Всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите вътрешни въпроси”, каза президентът относно ситуацията в ДПС.

Решението на държавния глава да забави връчването на втория мандат и това да не се случи още миналата седмица се оказва правилно като се има предвид, че вторите миналата седмица днес вече са четвърти.

„Другата седмица друг може да стане втори, но ако сме изправени точно пред този риск, то това е допълнително основание президента да забави връчването на мандата. Не може в несигурна обстановка да връчи на един, който ще се окаже, че не е подходящия или не е точния субект по конституция, на когото следва да се връчи мандат”, коментира преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

Президентът настоя народните представители да положат усилия, да се обединят зад националните интереси - само така 50-ото НС би могло да излъчи устойчиво мнозинство

„Искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание”, каза държавният глава.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase