Ще осигури ли президентът време

Начало на политическата седмица, в която трябва да стане ясна съдбата на втория мандат за съставяне на правителство. Днес от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, които трябва да вземат папката, поискаха от президента още време. Дали са го получили не стана ясно, но подкрепата за инициативата им не е много широка. 

ПП-ДБ иска Радев да отложи връчването на мандата с три месеца

От ПП-ДБ поискаха от президента време. Целта - парламентът да приеме  пакет от седем закона, свързани с борбата с корупцията.

„Предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическа криза. В нейната същина е неуспялата борба с корупцията. Мястото на корумпираните политици не е в Народното събрание. Тяхното място е другаде. Затова ние предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят. И ще търсим широка политическа подкрепа. Затова ни трябва известно време”, каза председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Костадинов: От ПП-ДБ най-после припознаха идеята на „Възраждане” за борба с корупцията

От своя страна държавният глава поиска гаранции, че подобни промени ще получат широка подкрепа. Както и яснота дали ПП-ДБ ще имат шанс да съставят кабинет с втория мандат.

„Вие имате 39 народни представители, а вашите идеи изискват мнозинство. А за някои от нещата, които предлагате, съм сигурен, че ще е необходимо и квалифицирано мнозинство. Затова е изключително важно да се намери отговор първо на този въпрос. Първо съставянето на правителството. От резултата, от вашите действия и от реакциите на другите политически сили ще взема решение кога да връча втория проучвателен мандат”, заяви държавният глава.

Цонев: Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията, президентът ги върна в реалността

Търсенето на подкрепа започвало незабавно, обявиха от коалицията. Още днес предложението ще бъде изпратено до останалите сили в 50-ото Народно събрание. Срещата с президента продължи около час, след което стана ясно колко точно време са поискали от ПП-ДБ.

„На декларации всеки иска да реформира прокуратура, служби и така нататък. Реално, това би изисквало време. Това може би ще са около три месеца”, поясни Божидар Божанов.

Ако не се стигне до подкрепа за предложената от коалицията декларация, мандатът няма да бъде изпълнен, обявиха от втората парламентарна група. „Или има реално гласувани закони, или връщаме мандата празен”, обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Делян Добрев: ПП-ДБ играят хилет. Наглостта им достигна нов рекорд

Дали президентът се е съгласил да осигури време преди връчването на втория мандат, на този етап не е ясно.

Как реагираха останалите партии на искането на ПП-ДБ

От ГЕРБ не коментираха официално искането на ПП-ДБ президентът да забави връчването на мандата. Във Facebook обаче Делян Добрев заговори за „хилет” - дума, която означава „лъжа” или „измама”.

„Хилет. ПП-ДБ играят хилет. Ясно е, че честно не могат да спечелят избори, но наглостта им достигна нов рекорд. Щели да искат 2 месеца отсрочка от президента (явно вече не го считат за „Английската кралица”)”, написа Добрев.

В позиция до медиите Костадин Костадинов обяви, че вторите в парламента всъщност припознават идеята на „Възраждане” за борба с корупцията и следващото, което трябва да припознаят, е референдумът за запазване на лева.

„Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ. Радваме се, че ПП-ДБ най-после припознаха идеята на „Възраждане” за борба с корупцията. Следващото, което следва да припознаят, е искането на „Възраждане” и 604 000 български граждани за провеждането на референдум за запазване на българския лев”, посочи Костадинов.

От парламентарната група на ДПС обявиха категорично - те зад декларацията на ПП-ДБ няма да застанат. И напомниха, че в момента тече процедура за формиране на правителство, а не изготвяне на законодателна програма.

Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава Богу, че президентът ги върна в реалността. Денков каза, че ще ловят корумпираните в парламента. Не разбрах тези хора в реалността ли са, къде са. Хората, като чуят ПП-ДБ да говорят за корупция се сещат за пудели, пачки, контрабанди”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Атанас Зафиров: Готови сме за диалог с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

Единствено от БСП поне до момента дават сигнал, че са готови за разговори с ПП-ДБ, но и те отправиха критика, че досега разговори за вторият мандат не са водени, което определят като бягане от отговорност. След като видят декларацията са готови на разговори, но предварително поставени ограничения не бива да има.

„Нека да видим декларацията и пакета от закони и мерки, които предлагат. Готови сме за диалог и очакваме да бъде поканени на разговори, но без предварително зададени ограничения”, посочи и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов също коментира темата. „Много пъти съм си казвал: „По-лошо не може да стане” и след това става по-лошо. Живеейки в сегашния политически хаос, отново си казах, че по-лошо не може да стане и то стана. Днес ПП-ДБ направиха нещо извратено. Отидоха при президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители. Отидоха, да се скрият зад човека, когото обявиха за „путинист”. Това е толкова жалко, че навява тъга в душата ми”, заявява той във Facebook.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.