Коментар на Аркади Шарков

Трябва ли частните болници да провеждат обществени поръчки за покупка на консумативи, лекарства и техника, след като ползват обществен ресурс. Темата коментира икономистът Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика в студиото на „Здравей, България”.

Удължава се забраната за износ на инсулин и някои антибиотици

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България.

„Първият въпрос, който си зададохме в анализа, беше дали държавите, в които частните болници са финансирани частично от държавата, са възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки. Избрахме три държави за пример - Германия, Австрия и Холандия. В тях също не се провеждат търгове като в България, но срещу тях няма наказателна процедура”, обясни Шарков.

„Когато говорим за цени, има поправка в закона. Цените са абсолютно публични”, каза той.

Той коментира и съревнованието между държавните и частните лечебни заведения. "Пациентът избира къде ще се лекува”, заяви Шарков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase