Част от Атина се покри с мъгла

Разгаря се големият пожар северно от Атина. Отънят заплашва нови населени места, евакуацията там продължава. Досега изгоряха къщи, помощни постройки и автомобили. Стотици пожарникари, подпомагани от самолети и хеликоптери, се борят с огъня. Франция, Италия и Чехия вече изпратиха хора и техника по европейския Механизъм за гражданска защита.

Димът покри части от столицата Атина на фона на предупрежденията за екстремни метеорологични условия до края на седмицата. Ден по-рано министърът на гражданската защита на страната предупреди, че половината от територията на страната се намира под висок риск от пожари поради високите температури, поривите на вятъра и засушаването, предаде АФП.

В района на Източна Атика, в град Варнавас, бушуваше пожар, който отделяше толкова много дим, че в един момент в неделя следобед Атина светна в червено. Представители на пожарната служба съобщиха, че са изпратени 165 пожарникари с 30 автомобила, седем противопожарни самолета и пет хеликоптера, а жителите на Варнавас са инструктирани да се евакуират. 

Пожар от РС Македония заплашва да влезе в България

Друг пожар по-рано избухна в Мегара, Западна Атика, предизвиквайки предупреждение за евакуация. 48 пожарникари с 13 автомобила и допълнителни доброволци работеха на земята, докато два самолета и два хеликоптера осигуряваха въздушна подкрепа. В Солун пожарът в град Лагадас беше частично овладян, като на мястото на инцидента имаше 20 пожарникари, 10 превозни средства и един хеликоптер.

Министърът на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас предупреди в събота, че метеорологичните условия до 15 август ще бъдат опасни за горските пожари. "Ще преобладават изключително високи температури и опасни метеорологични условия", каза той по време на заседание на правителствена комисия.

Военните гасят пожари без прекъсване в цялата страна от месец

Комбинацията от силни ветрове и засушаване означава, че "половин Гърция ще бъде в "червено" по отношение на риска", добави той. Костас Лагувардос, директор на изследователския отдел на Националната обсерватория в Атина, заяви, че предвид настоящите метеорологични условия, ако реакцията на пожарите не е достатъчно бърза, пламъците могат бързо да излязат извън контрол.

Тъй като вятърът в някои райони ще достигне 80-90 км/ч, Лагувардос каза пред телевизионния канал ERT News, че днес се очаква да бъде най-трудният ден за борба с пожарите. Средиземноморската страна е изключително уязвима на летни пожари, като през този сезон пожарите се разпалват ежедневно. 

Пожарът в Славянка продължава вече 22 дни

След най-топлата зима в историята, Гърция преживя и най-горещите юни и юли от началото на събирането на надеждни данни през 1960 г. През юни е регистрирана най-ранната гореща вълна в страната. Учените предупреждават, че предизвиканите от човека емисии на изкопаеми горива влошават продължителността, честотата и интензивността на горещите вълни в целия свят. Според Междуправителствения панел по изменение на климата към ООН повишаването на температурите води до удължаване на сезона на горските пожари и до увеличаване на площта, която изгаря в пламъци. 

„Селото беше обградено за нула време от огъня.  Вятърът наистина е много силен. Сякаш имаше много огнени фронтове”, разказа Катерина Филакту, жител на Варнавас.

„Пламъците ме обградиха, не виждах нищо. Ударих се в един бор с колата”, сподели Пантелис Кириазис, жител на Пентели.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase