75 000 души са всяка нощ без подслон в окръг Лос Анджелис

Властите в окръг Лос Анджелис разчистиха палатковите лагери, след като Върховният съд на САЩ разреши на общностите да забраняват на хората да спят или живеят на обществени места, дори ако няма къде другаде да отидат, съобщава Voice of America.

Властите изчисляват, че всяка нощ има около 650 хиляди бездомни хора, а само в окръг Лос Анджелис са повече от 75 000 души.

Шеридан е един от тях. Той живее на улицата от пет години и смята, че се води война срещу хора като него. Мъжът не желае да бъде настанен в приют, защото счита това за политика, с която определени хора се опитват да се облагодетелстват. 

Четирима убити при стрелба във влак край Чикаго (СНИМКИ)

След решението на Висшия съд губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа заповед, позволяваща на щатските и местните власти да разрушат лагерите за бездомни. Той заяви, че целта му е да помогне на онези, които не могат да се справят сами. „Не става дума за криминализиране. Това, което е престъпно, е пренебрегването на хора, които се борят, страдат и умират пред очите ни“, каза той пред VOA.

През август Нюсъм подписа два законопроекта за справяне с проблема. Единият улеснява преместването на хора без дом във временен подслон за повече от 30 дни. Другият улеснява изграждането на допълнителни достъпни жилища в щата.

„Дойче веле”: Момчето, което живее във влака (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според правни експерти двете мерки не са достатъчни. Сред тях е и преподавателят от Калифорнийския университет Сунита Пател, която твърди, че за хората продължава да няма достатъчно места за подслон.

Даш е сред бездомниците в Лос Анджелис. Той споделя, че неведнъж е бил нападан на улицата.

И така, макар че решението на съда в САЩ улеснява общностите да премахнат бездомните хора от градските улици и тротоари, този сложен проблем продължава да бъде актуален и трудно разрешим.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America