„Няма никаква информация, дори кръвната група не фигурира там”, допълни той

Мобилни екипи в страната помагат на желаещи да проверяват здравното си досие през мобилен телефон. Приложението трябва да помогне за проследяването на прегледи, изследвания и хоспитализации.

Според председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев обаче приложението в тази форма, в която се намира в момента, не решава безкрайно много проблеми. „Факт е, че човек може да види новите си изследвания - от датата на инсталиране. Факт е, че може да види някаква история от последните месеци, откакто се въведе тази система. Но липсва цялата информация отпреди това”, заяви той в „Интервюто в Новините на NOVA”

„Няма никаква информация, дори кръвната група не фигурира там”, допълни Хасърджиев.

Влизаме в здравното си досие без електронен подпис

Мнението на председателя на Националната пациентска организация, че нещата около приложението се случват неясно за обществото и пациентските организации. „Доколкото разбирам има планове да се интегрира системата на Здравната каса, където са събрани някакви данни. Те тепърва да трябва да се вкарат в досието на пациента, но какво се случва с всички други данни и тези на хартия?”, запита той.

„Нямаш възможност да прикачиш свои стари епикризи. Сигурен съм, че всеки български гражданин има такива и те са издадени от легитимни български заведение и лекари. А и защо само български? В ерата на изкуствения интелект ние се радваме, че ще имаме мобилни екипи по улиците, които да ни учат аналогово”, посочи Хасърджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева