Данни от проучване на НСИ показват представителите на кой пол прекарват повече време в работа

Времето, което хората у нас на 15 или повече години отделят за грижа за дома и домакинството, е 3 часа и 6 минути (12.9% от денонощието). За платена работа отиват средно по 2 часа и 53 минути на ден. Това сочат данните от шестото по ред изследване Бюджет на времето на населението, проведено от Националния статистически институт (НСИ) в периода 21 март 2022 - 21 март 2023 година.

Статистиката показва, че жените прекарват по-дълго време в домакинска работа (4 часа и 8 минути), отколкото в платена (2 часа и 26 минути), докато при мъжете това съотношение е в полза на платения труд. Те изразходват средно 3 часа и 22 минути в такъв и 1 час и 58 минути – за изпълнение на задачи у дома.

Жените остават с по-ниски заплати от мъжете, дори и да са по-образовани

Общо за платена и неплатена работа представителките на нежния пол изразходват средно 6 часа и 34 минути на ден, което е с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Средното време, което заетите прекарват в дейности, свързани с труд (основен, допълнителен, както и други дейности във връзка с работата), е 8 часа и 1 минута. Мъжете имат подобни занимания с по 17 минути на ден в сравнение с жените. Работещите дами обаче посвещават по-голяма част от времето си на грижата за дома и семейството си - средно 3 часа и 7 минути на ден, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Заетите представителки на нежния пол имат по 2 часа и 41 минути за социален живот или свободно време, а работещите мъже - 3 часа и 25 минути, сочат още данните на НСИ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase