Трима души са арестувани

Армения е предотвратила опит за преврат. Трима души са арестувани, а други четирима се издирват от арменските правоприлагащи органи за заговор за завземане на властта в Армения, казаха от Следствения комитет на страната, предаде "Арменпрес".

Петима от заподозрените са граждани на Армения, а други двама са бивши жители на Нагорни Карабах.

Заговорниците за преврат са вербували няколко арменски граждани през 2024 г. и са им плащали по около 220 000 рубли на месец, за да пътуват до Русия и да преминат тримесечни курсове за военно обучение, а след завръщането си да се присъединят към армията.

Новобранците са отведени в Ростов на Дон, където ръководителите на заговора провеждат тест с детектор на лъжата, за да установят евентуални връзки с арменските правоприлагащи органи. След това новобранците са отведени във военна база "Арбат", за да преминат обучение за водене на близък бой.

Едва след това им е обяснено, че истинската цел на обучението е да се върнат в Армения и да завземат властта, като извършат преврат. Някои от новобранците отказват да участват в преврата и напускат групата.

Опитът за преврат е осуетен в резултат на следствените действия на арменските правоприлагащи органи. Правоохранителните органи работят по установяването на други съучастници на заподозрените.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС