Благотворителната фондация "Децата на Украйна" е в основата на инициативата

За втора поредна година специализирани летни лагери помагат на децата в Украйна да се справят с травмите от войната. С помощта на психолози е изготвена осемдневна програма, която помага на тийнейджърите да намерят нови приятели и сила да продължат напред, предава Voice of America.

Само на 11 години, Михайло, заедно с майка си и по-малката си сестра Катерина, се сблъсква с войната отблизо в град Херсон. Още на първия ден от руската инвазия семейството взима домашните любимци със себе си и се отправя към дома на баба си. Това е бил първият път, когато виждат руски бойни машини.

"Имаше танкове, отбелязани с буквата Z. Вътре в бронираните машини бяха руснаците. Тогава не знаехме как да различим нашите военни от техните. Мислехме, че това са украински войници, които идват да ни спасят. Дори си мислехме, че Z означава Зеленски. Така предположи майка ми и затова им помахахме. Мисля, че нашата наивност ни спаси", споделя Михайло.

Най-голямата тревога на 73% от децата на възраст между 13 и 19 години е войната. Освен това 38% от тийнейджърите споделят, че в тези времена е станало по-трудно да намират нови приятели. Затова за втора поредна година благотворителната фондация "Децата на Украйна" организира летни лагери в Карпатите за деца на възраст от 12 до 16 години, преживели травмиращи събития в резултат на войната. Сред тях е и 13-годишната Ирина, която се притеснява за баща си, който служи в армията.

„Джамала: Песни за свободата“ - история за непреклонност и съпротива (ВИДЕО)

"В началото татко идваше да ни вижда всяка седмица. После започна да идва на две седмици. След това не можеше да се прибере в продължение на 2-3 месеца. Всяка сутрин се събужда в 6 сутринта и ми пише: "Добро утро, мила, пожелавам ти хубав ден! Обичам те!" Първото нещо, което правя като стана, е да проверя телефона си, за да видя съобщението му", казва Ирина.

Лагерите се фокусират върху физическото развитие и психическото възстановяване на тийнейджърите. С помощта на психолози е създадена и осемдневната програма.

Мегабайти вместо куршуми: Как Украйна използва технологиите по време на война

"Когато работим с възрастни, се насочваме директно към травмата. При децата се фокусираме върху техните качества и не се опитваме да излекуваме травмата. Търсим техните силни страни, даваме им възможност да се изразят и се опитваме да им покажем, че сме тук за тях", разказва Ксения.

"Основната обратна връзка, която получаваме от родителите, е, че децата им намират приятели тук. Те намират своите сродни души", казва Ирина.

Всеки от тези лагери завършва по един и същи начин – с традиционен голям огън. Сега, след като лятото е приключило, тийнейджерите се връщат в училище и в реалността, в която страната им е разкъсвана от война. Според Министерството на образованието на Украйна, всяко седмо училище е пострадало от руски обстрел, разказва VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America