Това се случва след снощното навлизане на войските на Тел Авив в Ливан

Иран се готви "незабавно" да започне атака с балистични ракети срещу Израел, съобщиха от САЩ. Това се случва броени часове след навлизането на войските на Тел Авив в Ливан.

„Пряка военна атака от Иран срещу Израел ще доведе до тежки последици за Иран“, предупреди високопоставен служител на Белия дом, добавяйки, че САЩ подкрепят „отбранителните приготовления за защита на Израел“.

Израел започна сухопътни операции в Ливан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сирени за въздушно нападение прозвучаха в Централен Израел, предупреждавайки за възможен идващ ракетен обстрел.

Говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари каза, че не е идентифицирана никаква въздушна заплаха, изстреляна от Иран. "Израел и неговите съюзници са в повишена степен на готовност и всякаква атака от страна на Иран ще има последствия", допълни вицеадмирал Хагари.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова израелците да се вслушат в инструкциите за безопасност на командването на вътрешния фронт.

Кои страни евакуират гражданите си от Ливан

Във видео обръщение към нацията министър-председателят казва, че страната е "в разгара на кампания срещу иранската ос на злото".

Той казва, че Израел е "решен" да върне своите жители в домовете им на север, но добавя, че предстоят "големи предизвикателства".

Нетаняху призовава израелците да "стриктно следват директивите" на командването на военните и да "останат заедно".

„Заедно ще се борим и заедно ще победим“, добавя той.

Кръстосан огън: „Хизбула“ обстрелва военновъздушна база до Тел Авив, Израел отново удари Бейрут

В понеделник от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Израел провежда ограничени наземни операции в съседен Ливан. Малко след това израелската армия издаде предупреждение жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират поради планирани удари срещу цели на „Хизбула“. 

Израелските военни разкриха, че през нощта са нанесли „прецизни удари” по няколко обекта за производство на оръжия и инфраструктура на „Хизбула” край Бейрут, смятано за крепост на подкрепяната от Иран групировка. 

През април Иран вече предприе безпрецедентна директна атака срещу Израел, но малко от ракетите достигнаха целите си. Много от тях бяха свалени, а други не успяха да бъдат изстреляни или се разбиха по време на полет. Дори и тези, които достигнаха Израел, изглежда не са попаднали в целите си.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Би Би Си