Селото е обстрелвано безмилостно по време на руската офанзива в Харковска област през пролетта на 2022 г.

63-годишният Виктор Калиберда живее в Сулихивка без течаща вода и електричество. Селото, намиращо се на 170 км от Харков, е разрушено по време на руската инвазия през 2022 г., като нито една къща не е пощадена. Всички жители са избягали, но Калиберда е избрал да се върне и да изгради живота си наново, разказва Voice of America. Той сам е построил импровизиран хамбар от останките на предишния си дом, разрушен от руските сили.  

“Когато тръгнах, къщата ми все още беше непокътната, по-късно беше разрушена. Руснаците бомбардираха околността в продължение на шест месеца“, обяснява Калиберда. 

Мъжът намира временен подслон при непознати в град Славянск в Донецка област. Година по-късно той е първият, който се завръща в Сулихивка. “Това е моят дом“, категоричен е Виктор. Той е собственик на около 12 хектара земя. В миналото е отглеждал пилета, гъски, зайци и прасета, както и зеленчуци. Повече от година след завръщането си той живее без електричество, като използва лампи, захранвани със слънчева енергия, предоставени от доброволци. Електропроводите са възстановени в края на това лято и днес доброволци му носят зърно и хляб веднъж месечно. Украинските войници също му помагат, съобщава VOA.   

Сираците на Украйна: Каква е съдбата на хиляди деца, останали без семейство и дом (ВИДЕО) 

С течение на времето още трима жители са се завърнали в селото, вдъхновени от примера на Калиберда. Един от тях е 56-годишният Серхий Прокопенко - бивш военнослужещ от военноморските сили. Притежавал е повече от 100 хектара земя, няколко земеделски машини. Днес обработва малък парцел земя, където отглежда зеленчуци.    

Но нито Прокопенко, нито Калиберда са се върнали в селото, защото са вярвали, че възстановяването на района ще бъде лесно. Те казват, че са инвестирали във възстановяването на селото им и връщането на предишната му слава, завършват от VOA.  

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America