Направена беше публична демонстрация на софтуера на машините за гласуване

Състоя се публична презентация на софтуерната компютърна обработка на данните на машините, които ще бъдат използвани на предстоящия парламентарен вот на 27 октомври. От ЦИК обявиха, че демонстрацията е отворена за представители на медии и за всички партии и коалиции, които ще участват в изборите, но само един представител от коалиция, която не беше назована, присъстваше на показното. 

Александър Станев от "Информационно обслужване" посочи важните точки от изборния процес, както и ключовите компоненти на системата, обработваща данните от секционните протоколи на СИК. В началото на презентацията той коментира онлайн излъчванете на заседанията на РИК като поясни, че поради множество постъпили запитвания и жалби относно видеоизлъчването, ЦИК е предложила мерки за контрол. След тяхното прилагане покритието на излъчването на заседанията се е повишило с около 30%.

ЦИК: 4858 кандидати се борят за депутатски банки в следващия парламент

Друг важен елемент според Станев са новите подвижни скенери с камера, които ще подпомогнат сканирането на секционните протоколи. По думите му досега такива са били налични само в по-натоварените РИК, тъй като не са част от стандартната техника. Станев увери, че вече ще бъдат използвани във всеки изчислителен пункт в страната.

При падаща батерия устройствата ще сигнализират с говор на членовете на секциите. Звуково предупреждение ще има и при неправилно поставяне на устройството за заснемане.

И Станев, и директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов увериха, че каквато и система да се използва за сумиране и изчисляване на данните, протоколите са предпазени от манипулация, благодарение на поставен електронен подпис. "Ако някой свали и редактира секционен протокол, дигиталният подпис ще се счупи и промяната ще бъде идентифицирана", обясни Станев. Дигитално положеният подпис не е нововъведение - той съществува от 2003 г., поясниха от "Информационно обслужване".

Според Филипов, разчитайки на новото оборудване от скенери, разултатите от изборите ще бъдат готови до 30 октомври. "Всеки един протокол, който е сканиран и е записан в съответния цифров формат, може да бъде свален на персонален компютър от всеки един гражданин и с определени софтуерни средства да бъдат подведени както политици, така и обществеността и медиите“, посочи изпълнителният директор на „Информационно обслужване.

Редактор: Мира Мирчева