„Силното семейство е обявено за традиционна ценност“ в страната през 2022 г.

Руските депутати приеха на първо четене закон, който забранява насърчаването на живот без деца.

Парламентарният вот протича в момент, в който в Русия има демографска криза, подсилена от конфликта в Украйна. Законодателният акт отразява и защитата от страна на Кремъл на традиционните ценности.

Нормативният акт беше приет на първо четене единодушно от депутатите. Вотът беше излъчван пряко. Предстои гласуване на законопроекта на второ и на трето четене.

Приеха на първо четене Закон срещу „ЛГБТ пропагандата” в Грузия

Актът предлага забраната на пропагандата на съзнателен живот без деца или на така нареченото „движение на свободните от деца хора“. Това са хора, които избират съзнателно да нямат деца по лични, икономически или екологични причини. 

„Силното семейство е обявено за традиционна ценност“ в Русия през 2022 г., подчертават в бележки към законопроекта неговите автори, сред които е и Валентина Матвиенко, председателката на горната камара на парламента -  Съвета на Федерацията, и Вячеслав Володин, председателя на долната парламентарна камара -  Държавната дума.

"Една от заплахите за традиционните ценности е насърчаването в руското общество на идеологията на живот без деца, която води до упадък на социалните институции и създава обстоятелства за обезлюдяване“, допълват авторите на текста.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Габриела Големанска, БТА