Той застана начело на терористичната организация през август

Израелската армия потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар, е бил убит в град Рафа в Ивицата Газа. Първоначално, израелската полиция обяви заедно с израелската армия, че се проверява чрез ДНК анализ дали Синуар е сред убитите екстремисти при израелска операция в палестинския анклав. 

Яхия Синуар беше обявен за лидер на "Хамас" през август, след убийството на предшественика му Исмаил Хания в Техеран. Той е смятан за стратега на безпрецедентното палестинско нападение срещу израелска територия през есента на миналата година, заради което избухна войната в Ивицата Газа. Израелската армия разпространи кратко видео, заснето от дрон, в което се вижда ранен мъж, представен като лидера на "Хамас" Яхия Синуар точно преди да бъде убит.

Яхия Синуар в новият лидер на "Хамас" (ВИДЕО)

"Яхия Синуар се криеше на мястото, където нашите сили нападаха от дълго време. Не знаехме, че той е там, но продължихме да действаме решително. Силите ни идентифицираха трима терористи, които бягаха от къща на къща. Силите, които се намираха в района, атакуваха терористите, които се разделиха, след като бяха обстрелвани. Яхия Синуар избяга сам към една от сградите. Работата ни не е свършена, няма да спрем, докато не върнем всички заложници у дома, по какъвто и да е начин", заяви говорителят на израелската армияДаниел Хагари

Редица световни лидери реагираха, като обявиха, че елиминирането на Синуар трябва да стане повод за прекратяване на конфликта в Газа. Вашингтон ще удвои усилията си в следващите дни за прекратяване на конфликта в ивицата Газа след смъртта на лидера на Хамас, Яхия Синуар, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Нетаняху: „Хамас“ вече няма да управлява Газа, уредихме си сметките

Синуар беше главният виновник за терористичните атаки и варварските актове на 7-ми октомври, заяви френският президент Еманюел Макрон. "Днешният ден беше белязан от смъртта на Яхия Синуар. Този ден е повратна точка, както и военен успех за Израел. Казвам това, като мисля израелските семейства от 7 октомври. Този повод трябва да бъде използван, за да бъдат освободени всички заложници и да бъде окончателно прекратена войната. Наистина е необходимо да се сложи край на военните операции и след този резултат да се приеме прекратяване на огъня в Газа, за да се открие най-накрая надеждна политическа перспектива, както за израелците, така и за палестинците", подчерта френският президент Еманюел Макрон. 

Редактор: Станимира Шикова