Арестите са извършени в София

Трима задържани при акция срещу измама с бързи кредити в София. Заемите били предлагани на хора с лошо кредитно досие, а "посредниците" взимали такса, за да гарантират кредита. Арестите са извършени в столицата, но задържаните са откарани в Стара Загора, където прокуратурата е започнала производство. Все още не е ясен мащабът на схемата и колко са потърпевшите от нея.

По думите на Лъчезар Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, на 15 октомври е образувано досъдебно производство за измама. След експертен анализ на събраните доказателства 3 лица са привлечени към наказателна отговорност. "Публикуват се обяви за отпускане на кредити, свързват се с лицето, искат му лични данни, сума и причина за кредита. След известен период засегнатите лица получават документи, че са одобрени за кредита и трябва да преведат пари за обработване на документите. Когато плащането бива извършено, контактът с кредиторите прекъсва", поясни той. Таксата за обработка и разглеждане на документите била от порядъка на 500 лв. "Понеже някои хора не мислят, че сумата е голяма, не подават сигнал", каза още Иванов.

Четирима задържани при спецакция срещу група за рекет и изнудване в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” при ГДНП, плащанията са се извършвали онлайн чрез небанкови услуги, с възможност за откриване на микросметки и чрез наложен платеж с куриерски фирми. "Обявата е частна, с атрактивни условия. Хората, които спешно имат нужда от пари, не проверяват миналото на кредитора, не търсят отзиви и не гледат дали е регистриран в БНБ", обясни Падинкова.

Гл. инспектор Димитър Паскалев, началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Стара Загора, добави, че действията на задържаните в столицата са били наблюдавани с месеци, преди да бъде извършено задържането.

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова предупреди за обезпокоителна тенденция към увеличение на сигналите за измами. "От началото на годината са образувани 117 наказателни производства за измами, повечето от които са в интернет пространството. Те са свързани с оферти и методи за отпускане на кредити на лица с лоши кредитни условия. Разпространяват се интернет обяви и мобилни приложения", каза тя и обърна внимание на актуалните схеми,  свързани с лица, представящи се за инвеститорски брокери от банкови институции. Те предлагат снабдяване с шофьорски книжки, закупуване на автомобили и търговия с криптовалути, освен облекчени условия за предоставяне на кредитни услуги и карти.

За подобен тип престъпления се предвижда лишаване от свобода за период от 1 до 3 години.

Редактор: Мира Мирчева