То струва около 20 000 лева

Уникална медицинска процедура и изключителни усилия на лекарски екип успяха да спасят жена от „бактерия човекояде”. Успехът е на медици от Университетската болница в Бургас. Борбата за живота на пациентката продължила месец, направени са и 10 операции. Според микробиолози бактерията вибрио вулнификус за часове може да предизвика сепсис и смърт. След повече от месец престой в Университетската многопрофилна болница в Бургас, жената е изписана, като лекарите са успели да спасят крака ѝ. Оказва се обаче, че клиничната пътека не покрива и една четвърт от лечението - което струвало близо 20 хиляди лева. Финансовите загуби са за сметка на болницата.

Лекари от Бургас спасиха жена от „бактерия човекоядец“

61-годишната жена е била на почивка на къмпинг „Силистар”. Наранила се на шезлонг, но въпреки откритата рана влязла в морето, което се оказало „входна врата” за бактерията. 

„На следващия ден започва една много силна клиника - с образуване на хеморагични були, с вдигане на температура. За щастие, жената не се самолекува и веднага търси лекарска помощ”, обясни д-р Калина Цанкова, нач.на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ Бургас.

В болницата раната била обработена, взели и микробиологична проба.В Лабораторията веднага разпознават опасната бактерия.

„Тези бактерии се отличават с това,че изключително бързо развиват некротичен фасцит. По принцип се срещат рядко”, поясни д-р Калин Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в града.

„Инфекцията се разви за часове, дадохме и най-силните антибиотици”, поясни д-р Васил Керанов.

Лекари от няколко болници спасиха родилка и бебето ѝ

Лекарите от Бургаската болница обясняват, че вибрио вулнификус рядко причинява такива сериозни състояния. За 2023 година в научни публикации са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида, които се дължат на същия причинител.

„По принцип това са водни бактерии,които основно живеят в преход между сладка и солена вода,където в нашия регион има на изключително много места", обясни д-р Цанкова.