Какво разказват сладкарите

Цените на захарта в световен мащаб паднаха до най-ниското си ниво за последните четири години. Само за първите четири месеца на тази година борсите регистрираха спад с 20%. Ще се отрази ли това цените у нас и ще поевтинеят ли сладкарските изделия?

В една от малките сладкарски работилници на ден се правят повече от 7 торти и многобройни сладкиши. Захарта, оказва се, съвсем не е основна съставка в съвременното сладкарство.

Създадоха нови вкусове сладолед с помощта на изкуствения интелект

Даниел Станев, който е сладкар, казва, че сред използваните продукти са още маскарпоне, пистачо - паста, различни видове шоколад - тъмен, млечен, бял, комбинации с типичния розов шоколад.

Снимка: Getty Images

Жулиен Таушанов е собственик на сладкарска работилница. Той казва, че има и естествени заместители на захарта.

Въпреки, че захарта поевтинява, тортите и всички сладки изкушения ще поскъпват.

Климатичната заплаха за шоколада

Таушанов посочва, че шоколадът е с повишена цена, както и зехтинът. А най-драстично са поскъпнали млечните продукти. Той казва, че след като се добавят и комуналните разходи, цената на парче торта може да стане много висока.

А захарта и търговията с нея в новата ни история, според собственика на пекарната може да влезе в учебниците.

Повече гледайте във видеото.