Ще бъдат използвани за охрана на делегации, когато държавата ни стане председател на Евросъюза

Над 2 милиона лева за два автомобила. Луксозните коли не са за екстравагантен бизнесмен, а за нуждите на Националната служба за охрана. 

НСО търси точно определен тип автомобили. Трябва да са произведени през 2016 година. Едно от изискванията на властта е колата да е в цвят черен металик. Това ще струва 1100-1200 евро от цената. Също толкова струва и луксът вратата да се затваря с вакуум.

По темата

Държавата ще купи две такива коли - всяка по максимум 1 млн. и 200 хиляди лева. А според експертите цената е съвсем нормална.

„Около 150-200 хиляди може да излезе такъв автомобил, зависи и от двигателя, с който се поръчва, това са мощни, бензинови двигатели. Самата бронировка утежнява нещата. Смятат се много неща - гуми, джанти”, обясни Румен Пантелеев, управител на автокъща. По думите му за автомобил, който струва фабрично около 160-200 хиляди евро, бронировката ще струва 200 000 евро.

Двете нови коли ще бъдат използвани за охрана на делегации, когато държавата ни стане председател на Евросъюза. И по закон сме длъжни да осигурим същото ниво на охрана каквото Меркел и Оланд, например, ползват у тях. А две от сегашните коли се налага да се сменят, защото са ползвани повече от 10 години. И производителят казва, че им е минало времето.

За европейските лидери, които ще се возят в новите коли ще има задължително тапицерия от естествена кожа, климатизирани седалки и удобство за по-дълъг път. А в тези коли всичко струва пари.

„Най-висока цена е музиката - 6500 евро, шибидахът - и той. Панорамен изглед. Щорите. Комфортният салон, който е на ниво”, обясни още Румен Пантелеев.

Властта вероятно ще избира между 3-4 марки коли, които предлагат толкова висок клас автомобили. Ще се реши кой дава най-евтино и най-доброто.

Изискванията към бъдещите им продавачи са ясни и публикувани. А доставката им се очаква най-късно до края на юли догодина.