Необходимо да се изчака положението да се успокои, за да могат да се отделят фактите от спекулата.

До ден-два български самолет може отново да бъде изпратен  до Триполи, за да прибере наши сънародници от Либия. Това заяви външният министър Николай Младенов в предаването "Директно" с Мартин Карбовски. .

По последни данни 52-ма българи са заявили желание в посолството ни в Триполи да бъдат евакуирани.

По-рано днес от външното ни ведомство информираха, че двамата наши сънародници в Рас ел лануф, за чиито преживелици ви разказахме снощи в „Календар”, ще отпътуват оттам утре с руски кораб.

В ефира на "Директно" външният министър обеща на три българки, които тръгват от Либия с кораб към Тунис, на брега да ги чакат от нашето посолство.

За сънародниците ни в Бенгази е информацията, че могат да се качат на френски кораб, който вече е на пристанището.

За свръзка е посочен Андерс Нилсон, всички подробности са на сайта на външното ни министерство.

Стана още ясно, че 20 наши сънародници са тръгнали от Абукамаш към Триполи. Предвид заявките за връщане в България към момента, Николай Младенов отбеляза, че самолетът, който ще тръгне към Триполи до ден-два вероятно ще се окаже трети и последен.

Министърът категорично отрече новините за убит българин в Либия.
 
Николай Младенов коментира още и  информация в нашите медии, която в "Календар" първи проверихме и опровергахме - че пред телевизия Ал Джазира бившият правосъден министър на Либия бил казал, че Муамар Кадафи носи отговорност за СПИН скандала с българските медици.

Министърът добави, че е необходимо да се изчака положението да се успокои, за да могат да се отделят фактите от спекулата.