Италия не участвала във въздушните удари. Китай призова за спиране на бойните действия...

 

Италианските бойни самолети не участват във въздушните удари в Либия, а извършват само патрулни мисии.


Това заяви премиерът на Италия Силвио Берлускони. Той критикува Франция, която, според него, "се е самопровъзгласила" за лидер на операцията и настоя командването да се поеме от НАТО.


Китай призова за спиране на бойните действия в Либия, а Япония настоя либийският режим да прекрати насилието срещу гражданите и Кадафи да се оттегли доброволно от властта.    


Резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН постановява, че трябва да бъде наложена зона забранена за полети над Либия. Според политически наблюдатели обаче въздушните удари са насочени срещу режима на Кадафи.


Президентът на САЩ Барак Обама, който продължава своята обиколка в Южна Америка, заяви, че трябва да си отиде.

Обама каза, че НАТО ще играе роля при стартирането на новата фаза от военните действия в Либия. По-рано американският президент заяви, че САЩ очакват скоро да предадат ръководството на операцията на коалиция, оглавявана от Франция и Великобритания или от НАТО.


В Лондон британското правителство получи силна подкрепа от парламента за участието си в международната коалиция. Депутатите подкрепиха военните действия с 557 гласа "за" срещу 13 "против".