Френското външно министерство обяви, че НАТО ще подкрепи военната акция, след като Съединените щати намалят интензивността на ударите си. ..

Военноморските сили на НАТО ще подпомогнат налагането на оръжейно ембарго над Либия. Това се споразумяха посланиците на страните членки на среща в Брюксел. Не беше обявено решение за пряко участие на Алианса във военните удари срещу режима в Джамахирията.

Френското външно министерство обяви, че НАТО ще подкрепи военната акция, след като Съединените щати намалят интензивността на ударите си.

Италианският премиер Силвио Берлускони отправи критики към Франция, която според него "се е  самопровъзгласила" за лидер на операция. Той настоя командването да се поеме от НАТО. Русия пък поиска незабавно прекратяване на огъня.
    
Резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН постановява, че трябва да бъде наложена зона забранена за полети над Либия. Според политически наблюдатели, въздушните удари, на практика, са насочени срещу режима на Кадафи. Президентът на Съединените щати - Барак Обама, който продължава своята обиколка в Южна Америка, заяви, „Муамар Кадафи трябва да си отиде. Това е позицията на Съединените щати".

Обама каза, че НАТО ще играе роля при стартирането на новата фаза от военните действия в Либия. По-рано американският президент заяви, че Съединените щати очакват скоро да предадат ръководството на операцията на коалиция, оглавявана от Франция и Великобритания или от НАТО.

В Лондон британското правителство получи  силна подкрепа от парламента за участието си в международната коалиция. Депутатите подкрепиха военните действия с 557 гласа "за" срещу 13 "против".