Засега американската армия не казва и дума дали в операцията на 2 май срещу водача на \"Ал Кайда\" е имало четириног участник...

Американската част, която уби Осама бин Ладен в Пакистан, вероятно е включвала и един специален участник – отлично тренирано куче за екстремни ситуации, предава АФП.

 

Засега американската армия не казва и дума дали в операцията на 2 май срещу водача на \"Ал Кайда\" е имало четириног участник.

 

\"Ню Йорк Таймс\" пръв заподозря участието на представител на кучешката раса в атаката. След него и други медии предадоха, че въпросното животно може да е било обучено да издирва следите на укриващи се бегълци, както бе в случая със Саддам Хюсейн, който бе надушен в една дупка.

 

Според \"Ню Йорк Таймс\" възможно е кучето да е било използвано, за да се попречи на Бин Ладен да избяга от къщата, в която се е укривал от години.

 

Американската армия използва 2700 кучета и те са ключова съставна част от въоръжените сили на страната. Най-важният коз в такива операции е слухът на кучето, защото понякога именно то влиза първо в обекта. Армията на САЩ използва най-добрия приятел на човека от времето на войната между северните и южните щати.

 

Участието на кучета значително се разшири по време на войната в Афганистан. Там американските сили ги използват за откриване на взривни устройства, които вземат много жертви сред войниците на НАТО. Кучетата са непризнати герои, всеки ден те спасяват живота на войници, категорични са треньорите в базата Лакланд в Тексас, където се обучават повечето армейски кучета. /БГНЕС