Вашингтон публикува пет неизвестни досега записи на Бин Ладен, на които той е заснет как гледа речите си по телевизията. На един от тях се вижда как лидерът на \"Ал Кайда\" гледа репортаж за себе си по телевизията...

Осама бин Ладен активно е контролирал \"Ал Кайда\" от дома си в Северен Пакистан, съобщи източник от американското разузнаване.

 

Къщата в Аботабад, където Осаба беше убит, е била превърната в команден и контролен център на терористичната мрежа.

 

Междувременно Вашингтон публикува пет неизвестни досега записи на Бин Ладен, на които той е заснет как гледа речите си по телевизията.

 

Звукът на петте записа, намерени в дома на Бин Ладен, е бил премахнат от ЦРУ. На един от тях се вижда как лидерът на \"Ал Кайда\" гледа репортаж за себе си по телевизията.

 

Той е седнал на пода, увит в одеяло и държи дистанционно управление. На другите материали той репетира видео обръщение. Трети видеозапис пък бил най-пълното публикувано досега обръщение към американския народ.

 

Смята се, че той бил направен в началото на ноември 2010 година. В имението в Аботабад били намерени още звукозаписи, видео файлове, печатни материали, компютърни конфигурации, както и множество ръкописи и писма.

 

Агент на разузнаването ги описал като \"най-голямата колекция от материали за тероризма, намирана някога\".