Според професор цур Хаузен благодарение на откритието, че има връзка между редица видове ракови образования и вируси, съвсем скоро ще може да се създадат и ефикасни ваксини. Само преди 4 години той получи Нобелова награда за медицина именно, защото пръв откри връзка между ракът на маточната шийка и човешкият папиломен вирус.

Най-малко 21 процента от случаите на различните видове ракови заболявания се причиняват от вируси. Това заяви носителят на нобелова награда за медицина професор Харалд цур Хаузен, който е на посещение у нас. Именно работата му стои в основата на успешното разработване на ваксината,  предпазваща от рак на маточната шийка.

Според професор цур Хаузен благодарение на откритието, че има връзка между редица видове ракови образования и вируси, съвсем скоро ще може да се създадат и ефикасни ваксини. Само преди 4 години той получи Нобелова награда за медицина именно, защото пръв откри връзка между ракът на маточната шийка и човешкият папиломен вирус.  Благодарение на изследванията му, съвсем скоро на пазара се очаква да се появи и ваксина, която да се инжектира и на мъжете.

Професорът разкри, че в момента се правят изследвания и върху други видове рак, които се предават чрез заразяване. Така, например, съвсем наскоро бил открит така нареченият Меркерсел полиома вирус, който предизвиква злокачествен рак на кожата.

Как става това - веднъж попаднали в организма, въпросните вируси поразявали здрави клетки и отслабвали имунната им система. След което, трансформацията им в злокачествени образования била изключително лесна.