На всички преминаващи по Дунав мост взе да им писва от таксата, която по никакъв начин не съответства на вида на съоръжението. Мизерия, огромни дупки и разпадащи се парапети – така те посреща България...

Таксата за преминаване по Дунав мост вече е три пъти по-ниска - вместо 6 тя 2 евро, но само за леки коли. Очаква се това да се отрази добре на туризма и икономиката на региона.

 

На всички преминаващи по Дунав мост взе да им писва от таксата, която по никакъв начин не съответства на вида на съоръжението. Мизерия, огромни дупки и разпадащи се парапети – така те посреща България.

 

До вчера таксата за преминаване от българска страна беше 6 евро, а от днес е вече 2 евро.

 

За 2007 година събраните пари от такси за преминаване на познатия от миналото като Мост на дружбата са 25 милиона лева, а за почистване и текущ ремонт са инвестирани само 35 хиляди лева. Цялостен ремонт не е правен от години.

 

Засега таксите са намалени едностранно. Румънското правителство още не е взело подобно решение. Влизащите в България ще продължат да плащат по 6 евро.

 

Българските власти се надяват намаляването на таксите да бъде компенсирано в бюджета от увеличаването на автомобилния поток.