Такива са данните на организации за жертвите от репресиите срещу започналите от 15 март антиправителствени прояви...

В Сирия над 1300 цивилни са убити, хиляди други са били принудени да избягат от домовете си. Такива са данните на неправителствени организации за жертвите от репресиите срещу започналите от 15 март антиправителствени прояви в арабската страна. Според активисти само при последната акция на сирийските сили в централния град Хама са били застреляни 14 души. 


Хама е 800-хиляден град на 210 км северно от столицата Дамаск. Той е обграден от военни части и танкове. На 1 юли там се състоя масова демонстрация против режима. Съединените щати настояха сирийските сили да напуснат града.


\"Обезпокоени сме от продължаващите нападения над мирни демонстранти в Сирия\", заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд.


Режимът на президента Башар Асад твърди, че желае да води диалог, а същевременно продължава нападенията срещу цивилното население, включително в Хама, посочи тя. Спешно призоваваме сирийското правителство да спре незабавно кампанията си на сплашване и арести, за да има истински преход към демокрация, категорични са от Държавния департамент. В подобен тон се изказаха и правителствени говорители на Великобритания и Франция.


Правозащитната организация \"Амнести Интернешънъл\" стигна още по-далеч, обвинявайки режима в Сирия в извършване на престъпления срещу човечеството по време на смъртоносното смазване на антиправителствените протести.