Финансовите пазари в Европа и САЩ започнаха бавно да се стабилизират сред вчерашния срив с повече от 5 на сто.

Финансовите пазари в Европа и Съединените щати започнаха бавно да се стабилизират сред вчерашния срив с повече от 5 на сто.

В следобедната търговия индексът в Лондон падна с 0.18 процента, в Германия и Франция с около 1 процент.
  
Американските борси отвориха също със срив, като индексът Дау Джоунс се понижи със 0.8 процента, но по-късно възвърна стойността си. В Азия борсовите индекси отбелязаха спад. Никкей в Япония се срина с 2.4 процента, а пазара в Южна Корея затвори с повече от 6 процента надолу. Цената на петрола се повиши заради отслабването на долара, последвана от тази на златото.

Сривът на финансовите пазари се дължи на страховете около Гърция, обясниха анализатори. Днес още няколко страни от Еврозоната, подобно на Финландия, поискаха от Атина гаранции за спасителния й кредит. Южната ни съседка вече се съгласи да депозира няколкостотин милиона евро от заема по сметка на финландската държава.

Депозитът и лихвите по него ще бъдат достатъчни за пълното гарантиране на вноската. Подобна мярка поискаха и Холандия, Словения, Австрия и Словакия. Европа обаче реагира остро и обяви, че подобно споразумение ще намали ефекта от спасителния план, тъй като ще принуди Гърция да похарчи част от получените средства за гаранции вместо за обслужване на държавния си дълг, изплащане на заплати и покриване на други финансови задължения.