Добре изхарчени ли са парите, дадени за издръжка на институциите?

През първите 6 месеца на годината правителството и общините са изхарчили 66% от предвиденото за цялата година.

 

В същото време приходите им са едва 19% от заложените в началото на годината. Според разчетите на финансовия министър, от такси и данъци трябваше да се съберат 30 милиона лева за цялата година. Постъпленията до юни, обаче са малко над 5 милиона. Цифрите са взети от отчета на институциите, агенциите и фондовете, които са под шапката и прякото управление на министерския съвет. Какъв обаче е коментарът на икономистите за данните, публикувани в документа?

Според икономисти, правителството трудно би могло да разпредели равномерно разходите през годината. Парите за заплати и издръжка на администрацията могат да се предвидят с точност, но има и неочаквани - стихийни харчове. Освен това анализаторите посочват както определящ фактор, за това как се харчат парите от бюджетите на държавните институции с предстоящите избори.

Освен разходване на средства, в отчета на правителството се забелязват и антикризисни мерки за свиване на харчовете.

Според икономическите анализатори това, че министерския съвет е изхарчил по-голямата част от средствата още през първата половина на годината се дължи на все още раздутата държавна администрация. Ако трябва да бъдем точни - 22 държавни агенции, институти и комисии са под шапката на правителството.

Ниските приходи в бюджета на администрацията за първите 6 месеца на годината пък могат да се обяснят с лошото управление на средствата, както и не доброто планиране.

Какво мислят хората за харчовете по издръжката на държавната администрация – вижте във видеото.