Според правителството това трябва да стане от 1 април...

Бюджетът за следващата година е тема и на днешния Съвет за тристранно сътрудничество. Преди да започне обаче синдикатите се събраха, за да изготвят единна позиция. Основна тема на разговорите е минималната заплата.

 

И според синдикатите тя трябва да стане 290 лева, но те не са съгласни с правителството относно датата, от която трябва да се случи това. Тяхното предложение е повишението да бъде направено още от 1 януари 2012 г., а не от 1 април, както предлага правителството.

 

Според тях от януари трябва да се повиши и максималния осигурителен доход, който в момента е 2000 лева. Според тях трябва да стане 2700 лева.

 

За април те имат други предложения. Тогава трябва да се повиши размерът на бюджетните заплати с 10%, както и размерът на пенсиите с 5%. Тяхното изчисление е, че за това ще са необходими 535 милиона лева повече.

 

Друго предложение на синдикатите е минималните осигурителни прагове за всички икономически дейности да се увеличат с 6.5%. Освен това хората, които имат доходи от рента, наем, дивиденти също трябва да плащат здравноосигурителни вноски.

 

С всички тези предложения синдикатите ще запознаят правителството и бизнеса на тристранния съвет, който предстои.