Допитването ще се проведе възможно най-скоро...

Гръцкият кабинет подкрепи единодушно решението на премиера Георгиос Папандреу за провеждане на референдум за спасителния финансов план на Европейския съюз за Гърция.

 

Според правителствен говорител, допитването ще се проведе възможно най-скоро, след като бъдат формулирани основните параметри на споразумението за помощта. 

След близо 7-часово извънредно заседание министрите се обединиха около инициативата на Папандреу, въпреки че някои отправиха критики към действията на премиера.

 

Кабинетът е демонстрирал обединение, предвид очаквания вот на доверие в парламента в петък. Самият Папандреу заяви, че референдумът ще е ясен мандат и ясно послание в Гърция и извън нея за европейския курс на страната и участието й в еврозоната.

 

Решението на премиера обаче срещна множество критики на Стария континент и САЩ. Новината доведа и рязък срив на световните финансови пазари.

 

Френският президент Никола Саркози коментира, че идеята за референдум \"е изненадала цяла Европа\". Според Саркози оспорваният европейски план за спасяване на Гърция е \"единственият възможен начин\" за преодоляване на дълговата криза в страната.