Монти заяви, че Италия трябва да бъде остров на стабилност, а не на слабост в ЕС...

Бившият европейски комисар Марио Монти беше натоварен да състави новото италианско правителство. Веднага след като получи мандат от президента Джорджо Наполитано, той обяви, че започва спешни консултации с всички политически партии за съставяне на кабинет. Монти заяви, че Италия трябва да бъде остров на стабилност, а не на слабост в Европейския съюз.

 

Марио Монти отказа да даде конкретна дата на която ще е готов с формирането на новото правителство. Той също така не обяви кои ще са министрите в бъдещия му кабинет, но още днес започва консултации с всички политически партии за формирането му.

 

Центристките и левите формации в страната вече обявиха, че подкрепят Монти. Основният коалиционен партньор на подалия оставка премиер Силвио Берлускони - Северната лига - заяви, че ще се въздържи да заеме позиция докато не стане ясна програмата на новото правителство.

 

Що се отнася до мандата му, президентът на Италия каза, че той ще зависи от действията на кабинета и реакциите на икономиката, на пазарите, на инвеститорите, на Европейските и международните институции.

 

В Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой излязоха с изявление, в което приветстваха назначаването на Марио Монти за премиер на Италия. Те определиха кандидатурата му като окуражаващ сигнал, който показва решителни действия за преодоляване на кризата.