Корабът излетя от Байконур в 6 часа и 14 минути тази сутрин българско време...

От космодрума Байконур за Международната космическа станция беше изстрелян космическият кораб \"Союз\" с руско-американски екипаж. Скачването е предвидено за 16-ти ноември. Те са първите, които пътуват с руската ракета от катастрофата на подобен товарен кораб, който се разби през август малко след излитането си.

 

Корабът излетя от Байконур в 6 часа и 14 минути тази сутрин българско време. На борда са двама руснаци и един американец. 50-годишният ветеран от НАСА Дан Бърбанк за първи път пътува със Союз.

 

42-годишният космонавт Анатолий Иванишин и 39-годишният Антон Шкапелов пък летят за първи път в космоса. Те ще останат на Станцията повече от четири месеца и ще сменят досегашния й тричленен екипаж.

 

След като излязоха в орбита, тримата астронавти вдигнаха палец в знак на успех пред камерата на борда, а в контролния център на мисията в Москва избухнаха аплодисменти. Това е и първото изстрелване на кораб към Международната космическа станция, откакто НАСА прекрати програмата си за совалките.

 

Така, проектът в космоса на стойност 100 милиарда долара, в който участват 16 държави, ще разчита само на Русия да извежда и връща екипажите.

 

След разбиването на товарния Союз през август, всички полети с космонавти на борда бяха замразени. Корабът трябваше да достави на Международната космическа станция провизии и оборудване.