Новият премиер бе натоварен от президента със задачата да състави експертно правителство...

Новият италиански премиер Марио Монти провежда спешни консултации с всички политически партии и със синдикатите за съставяне на кабинет. Монти заяви, че Италия трябва да бъде остров на стабилност, а не на слабост в Европейския съюз.

 

Наследникът на Берлускони беше натоварен от президента Джорджо Наполитано със задачата да състави експертно правителство, което да прокара антикризисни реформи в страната. 

Консултациите ще продължат и утре, като очакванията са след това Италия да има нов кабинет, съставен от 12 министри-експерти. 30-ината заместник-министри ще са от политическите сили, за да може кабинетът да се ползва с широка парламентарна подкрепа.

 

Според местната преса съставът на правителството може да бъде гласуван в парламента още тази седмица. След като бъде одобрено правителството му, Монти ще обяви ново затягане на коланите, за което настоява Брюксел.

 

Той може да възстанови данъка върху основните жилища, премахнат от Берлускони, и да въведе данък върху богатството, на което досегашният премиер беше противник.

 

Пенсионната система също ще бъде реформирана. Очаква се Монти да либерализира пазара на труда с риск да разгневи синдикатите. Пазарите първоначално приветстваха промяната в Италия със силно покачване на индексите в Милано и с ново понижение на лихвите по десетгодишните италиански държавни облигации.

 

Впоследствие обаче акциите на фондовите борси в Европа поеха надолу и дори задълбочиха загубите, след като емисията на петгодишни италиански облигации за 3 милиарда евро не успя да вдъхне успокоение на инвеститорите по време на променливата сесия.