Военните отправиха призив към националните политически сили за диалог...

На фона на продължаващите масови протести срещу държавното управление, египетският Висш военен съвет все още не е приел оставката на правителството.

 

Съветът, който държи върховната власт в Египет след свалянето на президента Хосни Мубарак, покани политическите сили на спешна среща, за да бъде обсъден изхода от кризата. 

Военните отправиха призив към националните политически сили за диалог, на който да се обсъдят причините за задълбочаването на кризата и възможностите за най-бързо излизане от нея, за да бъде запазен националният мир, гласи официално съобщение.

 

Засега оставката на кабинета на премиера Есам Шараф не е приета. Очаква се това да стане при условие, че бъде постигнато споразумение кой да е новият министър-председател. Правителството реши да се оттегли след няколкодневни кървави протести в Кайро и цялата страна, взели десетки жертви.

 

Демонстрантите настояват, че Висшият военен съвет превишава правомощията си и злоупотребява с властта, не допускайки цивилните до реално управление.

 

Протестите се случват само броени дни преди започващите на 28 ноември първи парламентарни избори в Египет след края на режима Мубарак, чието провеждане към момента е заложено на карта.