Две десетилетия той прекара в затвори в САЩ и Франция за трафик на наркотици...

Бившият диктатор Мануел Нориега пристигна в родината си Панама, където го чакат три присъди от по 20 години затвор.

 

Последните две десетилетия той прекара в затвори в САЩ и Франция за трафик на наркотици и пране на пари. В събота екип от лекари установи, че той е в достатъчно добро здраве, за да бъде екстрадиран от Франция.

 

От летището в Панама Нориега беше транспортиран директно към затвора, където ще прекара остатъка от живота си. Въпреки преклонната си възраст бившият диктатор ще бъде държан при обикновени условия.

 

Нориега, който управляваше Панама от 1983 до 1989 г., не е бил в родината си от близо 22 години. През 1983 г. той стана фактически лидер на централноамериканската република и се ползваше с подкрепата на американското ЦРУ.

 

Мануел Нориега беше известен с това, че често размахваше мачете, докато държеше речи. Постепенно обаче той изпадна в немилост пред Вашингтон заради връзките си с колумбийски наркотрафиканти и фалшифицирането на избори.

 

През 1989 година беше извършена американската инвазия след неуспешен преврат, при който разбунтувалите се офицери за кратко бяха задържали диктатора. През 1999 година САЩ предадоха контрола над Панамския канал на Панама.