Шестима от 40-те първоначални инициатори на законопроекта са се отказали от него...

В Съединените щати още законодатели оттеглят подкрепата си по спорния законопроект против пиратството в интернет. По-малко от седмица преди гласуването шестима членове на Сената реагираха след  протестната акция на видни компании от технологичната индустрия в защита на свободата в компютърната мрежа.

 

Шестима от 40-те първоначални инициатори на законопроекта са се отказали от него след състоялото се еднодневно протестно затваряне на английскоезичната версия на онлайн енциклопедията \"Уикипедия\" и други големи уебсайтове, както и множеството имейли, пратени до офисите на Конгреса. Над 7 милиона души се подписаха под петицията на \"Гугъл\", че сенатският законопроект и подобната подготвяна мярка в Камарата на представителите ще наложат цензура в компютърното пространство и големи ограничения върху бизнеса.

 

Лидерите на демократите в Сената все още планират вотът по законопроекта да се състои във вторник, но не е сигурно дали той ще получи необходимите 60 гласа в 100-членната горна камара на Конгреса.