Трябва ли да има референдум за строежа на ядрената електроцентрала в Белене?

Оставката на министър Трайчо Трайков отвори за пореден път разговора за ядрената енергетика и за най-големия проект АЕЦ „Белене\".

„Ние сме дали едно количество пари, направили сме площадка, която е лицензирана. Това е най-трудното нещо в ядрената енергетика. Имаме проект, който е един от добрите проекти и който може да се реализира. Въпросът е дали да бъде Белене или Козлодуй. Връщайки реактора на „Козлодуй\", площадкататрябва отново да се лицензира. Това е един процес, който трае минимум 5 години\", разясни Йордан Костадинов - бивш изп. директор на АЕЦ \"Козлодуй\".

Той допълни, че процесът по лицензирането не е скъп, но няма начин как да се скъси времево. Освен това, според него ще бъде необходимо разрушаване на първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй\", което ще струва скъпо. Йордан Костадинов допълни, че за да се случи това ще трябва да бъдат взети средства от Фискалния резерв.

Йордан Костадинов беше категоричен, че ако се строи нова мощност, то тя трябва да бъде на площадката на АЕЦ „Белене\".

От друга страна, депутатът от „Синята коалиция\" Иван Иванов защитаваше тезата, че проектът АЕЦ „Белене\" е икономически неоправдан.

Каква са неговите доводи – вижте във видеото.