В началото на следващата седмица се очаква понижение на температурите...

Днес е последният зимен ден, в който станахме свидетели на 18 температурни рекорда за днешната дата. Най-топло беше в Ловеч, Русе, Видин, Плевен, Пазарджик. Утре сутринта, точно в 7:14 часа настъпва астрономическата пролет.

 

Макар и още да не е настъпила, пролетта припомни за себе си с високи температури. До края на седмицата обаче ни очаква ново захлаждане.

 

В началото на следващата седмица се очаква понижение на температурите - тогава ще има превалявания - предимно от дъжд, но не е изключено да има за кратко и сняг. След това към края на месеца и началото на април ще имаме нормални температури и даже малко по-ниски от обичайните.

 

Ако вече сте се размечтали за морето и плажовете, ще трябва да почакате поне до май.

 

„В момента все още температурата на морската вода е много ниска, но през май месец се очаква едно голямо повишение на температурите, дори и да не става за къпане в морето, ще става за приятни разходки по плажа\", каза Гергана Козинарова от НИМХ.

 

А докато дойде времето за разходки по плажа, в планините все още ще става за ски.

 

„Тези, които искат да карат ски, ще могат и в началото на април да го правят, но отрицателни дневни температури вече няма да има\", обясни Козинарова.

 

Въпреки настъпващата пролет и това, че температурите в равнините надвишават 20 градуса, планините все още крият рискове.

 

„Пролетта е долу в планините, тук е все още сняг, имаме метър и 60 см на Алеко. Особеностите на пролетния сняг са, че обикновено до към 10-11 е твърд лед, има опасност от подхлъзване, но в следобедните часове става много меко и се затъва. Отдолу водите започват да текат и по морените е много опасно\", каза Райчо Тодоров, планински спасител.

 

Репортер: Никол Станкулова