На 6 февруари след скъсване на стената на язовир \"Иваново\" загинаха единайсет души...

Днес ще бъде сформиран обществен съвет към Българския червен кръст, който да разпределя събраните средства за пострадалите от наводнението в село Бисер, община Харманли.

 

На 6 февруари след скъсване на стената на язовир \"Иваново\" загинаха единайсет души. В обществения съвет са поканени представители на правителствения и неправителствения сектор и журналисти, за да има яснота при разпределянето на средствата.

 

До началото на март по банковата сметка на Червения кръст са набрани над 850 000 лева. Повече от месец след наводненията хората от Бисер се оплакаха, че липсва прозрачност и отчетност за това как се разпределят даренията и помощите.

 

Напрежението по време на общоселското събрание ескалира, когато в залата се заговори за даренията и тяхното разпределяне. Близо месец и половина след бедствието хората в селото не знаят на какъв принцип се раздават непрекъснато постъпващите помощи.

 

От трибуната беше обяснено, че всички предметни дарения са раздадени по волята на дарители, които сами избират кой да ги получи.  Според хората в Бисер освен липсата на отчетност за разпределението на даренията, има и друга причина за недоволството.

 

За да успокои страстите, в селото пристигна министърът за земеделието Мирослав Найденов. Той обясни, че обезщетяването за загинали животни вече приключва, а комисиите, оценяващи щетите по земеделските площи са получили специални инструкции.

 

Държавата тепърва ще търси вариант да помогне и на бизнеса, пострадал при стихията. Това обаче все още е на етап обсъждане. Междувременно до седмица трябва да започне строителството на първите 10 от разрушените в Бисер къщи.

 

Репортер: Димитър Иванов